Blog

Ontwerpen voor gedragsverandering

Mijn werk als strateeg en designer heeft vaak te maken met veranderingen. Een nieuwe strategie vraagt vaak om een verandering van de organisatie en een overtuigend design beïnvloed gebruikers om eens iets nieuws te proberen. Dit boek geeft inzicht in de verschillende fasen die een rol spelen bij een gedragsverandering. En dus ook hoe je een verandering kunt regisseren.

Verschillende aanvliegroutes die gecombineerd kunnen worden zijn:

 1. Het communiceren van de gewenste vorm – Dus niet het slechte voorbeeld verbieden.
 2. Het geven van feedback om inzicht te bieden in het verschil tussen gewenst en huidig gedrag – Denk aan de ledborden in woonwijken die laten zien hoe hard je rijdt.
 3. Zorgen voor sociale inbedding – Mensen zijn geneigd zich met anderen te vergelijken en laten zich hierdoor beïnvloeden.
 4. Het bieden van een handelingsperspectief – Je kunt iets wel verbieden of afkeuren, maar zonder alternatief verandert er dan niets.
 5. Gebruikmaken van consequenties of beloningen – Mensen vermijden verlies en kunnen positief beloond worden met sociale, materiële en zelfgerichte beloningen.
 6. Ingaan op identiteit en zelfbeeld – Gewenst gedrag laten aansluiten bij een rol of doelgroep.
 7. Het bieden van ondersteuning in de zelfregulatie – Denk aan het volhouden van een streng dieet.

Al met al een waardevol boekje als inspiratie voor beïnvloeding.

3 Wijsheden voor je Digitale Toekomst – TNW Europe Conference 2015

Geïnspireerd en gewapend met een verfijnde visie op de toekomst kijk ik uit naar de volgende editie van TNW Europe Conference. Zoals je in mijn sfeerimpressie hieronder kunt zien is #TNWEurope een fantastische conferentie om nieuwe ideeën op te snuiven en vernieuwende mensen te ontmoeten.

 


De volgende drie uitspraken zijn volgens mij waardevol voor iedereen die werkt aan een succesvolle digitale toekomst…

 

“Digital transformation is a journey not a destination”

Digital transformation is a journey not a destination
Digital transformation is a journey not a destination

Martin Gill, Forrester Research

Een roadmap is geen strategie. Een goede strategie richt zich op een verbetering van de volgende vier bedrijfseigenschappen: cultuur, organisatie, techniek en inzichten:

 • Bevorder een cultuur vol digitale innovatie;
 • Creëer digitaal verbeterde processen en ervaringen (organisatie);
 • Gebruik techniek om het mogelijk te maken;
 • Beslis op basis van inzichten waarin de klant centraal staat.

Door aan de slag te gaan met deze vier aspecten wordt digitale transformatie binnen een organisatie mogelijk gemaakt.

 

 “Clear your head, it’s for having ideas, not for holding them”

David Allen en Marcel de Jong
David Allen en Marcel de Jong

David Allen, auteur Getting Things Done

Door taken op te schrijven en gedachten een plaats te geven buiten je hoofd ben je het beste in staat om goed te functioneren. Dat is het basisprincipe achter “Getting Things Done”. Dit principe helpt je ook als je rustig wilt nadenken over de digitale toekomst van je organisatie. Laat je niet gek maken door de alledaagse praktijk, maar richt je volledige aandacht op de toekomst. In zijn interview met @Boris vertelt hij een geheim: het boek gaat niet over hoe je dingen voor elkaar krijgt, maar over hoe je jezelf in de meest optimale toestand brengt om dingen voor elkaar te kunnen krijgen. Met een ‘leeg’ hoofd ben je het beste in staat om de meest stressvolle situaties op een rustige manier te overwinnen.

 

“Create an industry to get your business going”

Gabe Zicherman en Marcel de Jong
Gabe Zicherman en Marcel de Jong

Gabe Zicherman, gamification goeroe

Gamification gaat verder dan badges en leaderboards, dat weet iedereen die zich een beetje in het onderwerp heeft verdiept. In zijn verhaal gaat Gabe in op wat ik zelf het ‘speelveld’ van een game noem. Binnen het speelveld van een industrie zijn bedrijven de spelers. Door een speelveld optimaal in te richten ontstaat een optimale situatie voor de op dat speelveld opererende bedrijven. Denk aan Apple met de Apple Store die een digitale app- en contentindustrie creëerde. Denk aan Tesla die patenten vrijgeeft om de industrie rond zelfrijdende auto’s en efficiënte accu’s een boost te geven. Hoe geef je jouw industrie een boost? Of binnen een kleinere scope: hoe creëer je een optimaal speelveld voor de ideeën binnen jouw organisatie?

 

Aan de slag met jouw digitale toekomst?

Nieuwsgierig om erachter te komen wat de “next best action” voor jouw organisatie is? Laat het me weten zodat ik en/of mijn collega’s bij Estate je kunnen inspireren tijdens bijvoorbeeld een strategische sessie.

Trendradar 2015 – Waar komen de webdesign trends vandaan?

Ook 2014 wordt afgesloten met lijstjes vol trends voor 2015. Heel boeiend die overzichten en ze lijken allemaal op elkaar. Zelf vind ik het belangrijk om te begrijpen hoe het komt dat de trends van nu bestaan.

 

Webdesign Trendradar 2015

 

Mijn trendradar geeft een overzicht van de trends van 2015 en laat zien welke drie drijfveren ik zie achter de belangrijkste trends. Hieronder licht ik deze drie segmenten stuk voor stuk toe…

 

Meer en meer verschillende mobiele consumenten en apparaten

Eigenlijk gaat het hier niet om de gebruiker, maar om de apparaten die we met z’n allen in Nederland gebruiken. Voor het eerst zijn er met 8,5 miljoen smartphonebezitters meer mensen die een smartphone bezitten (67%) dan een pc/desktop (65%). Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) is in het bezit van een tablet.  Opvallend is dat 20% van de smartphonebezitters aangeeft helemaal niet met het toestel te bellen maar het voornamelijk te gebruiken voor chatten als WhatsApp (67%), mailen (72%) en surfen (78%).
Bron: GfK, 13 dec. 2014

 

Om deze grote gevarieerde groep mensen met al hun verschillende toestellen te kunnen bedienen zijn websites tegenwoordig ‘flexibel’. De vakterm hiervoor is responsive. Het aantal mogelijkheden dat deze toestellen biedt zoals de grootte en scherpte van het scherm evolueren snel, waardoor o.a. de visuele ervaring steeds aantrekkelijker gemaakt kan worden. Denk aan scherpe afbeeldingen, grote koppen, transparantie en diagonale lijnen.

Trends die hierbij horen…

mafioso-responsiveResponsive websites

Websites die werken op elk apparaat: smartphone, tablet en desktop. Elementen in responsive website passen zich aan de beschikbare ruimte op het scherm aan. Ook wordt er van te voren nagedacht over welke functionaliteit per type apparaat geboden wordt. Mensen met een smartphone zijn immers meestal onderweg en mensen met een tablet zitten vaak thuis op de bank. Dit wordt ook wel “lean forward” en “lean back” genoemd: een actieve en een ontspannen houding.

windows-phone-flat-designFlat design

Een minimalistische webdesign stijl met een focus op een simpele vormtaal zonder schaduw, verloopjes en texturen. Denk bijvoorbeeld aan de Windows 8 interface met tegels en iconen.
Door de minimale hoeveelheid elementen draagt deze stijl bij aan het responsive maken van een website. Op kleine schermen is immers minder ruimte voor allerlei onbelangrijke details. Ook maakt deze vormtaal een snelle laadtijd op mobiele apparaten mogelijk. Usability specialisten als Nielsen Norman Group zijn kritisch ten opzichte van deze vorm van design en zeggen: “Why not allow users to easily see what they can do?

pinterest-cardsCard design

Cards (blokken) lenen zich perfect voor het modulair opbouwen van pagina’s zonder dat het rommelig wordt. Denk bijvoorbeeld aan de prikborden van Pinterest. Blokken geven bezoekers de mogelijkheid om een grote hoeveelheid informatie snel te overzien en door te klikken. Cards zijn clean en simpel met ruimte voor veel variatie. Zie bijvoorbeeld deze 15 voorbeelden.

Retina ondersteuning

De resolutie (pixeldichtheid) van schermen neemt steeds meer toe, waardoor je geen afzonderlijke pixels meer ziet. In de vorm van hoge resolutie beelden en vector iconen en illustraties wordt hier door de techneuten effient op ingespeeld om de bezoeker een haarscherpe ervaring te bieden

Creatief met typografie

Leesbaarheid is belangrijk. Niet te klein en een font dat past bij de organisatie. Technisch kun je bijna ieder lettertype gebruiken en ziet de website er een stuk aangenamer uit.

Transparante lagen

Het is heel handig om tekst leesbaar op foto’s te plaatsen. Transparantie zorgt ervoor dat je in een flat design toch gelaagdheid kunt aanbrengen; er blijft bovendien een verband tussen voor- en achtergrond.

neo-labSchuine lijnen

Vroeger was dit veelal taboe of een grote uitdaging. Nu dit technisch mogelijk is zie je dat het steeds meer gebruikt wordt. Het moet natuurlijk wel passen binnen de identiteit van de organisatie. Hier een post met 25 voorbeelden.

 

 

 

segment2 De kracht van een geloofwaardige en efficiënte ervaring

Veel gebruikers van een website willen zo snel mogelijk doen waarvoor ze naar de website komen. Zo snel mogelijk een taak afronden. Hierbij is het belangrijk dat de bezoeker direct snapt wat de site te bieden heeft. Dit kan met een grote afbeelding of met een duidelijk overzicht van de keuzemogelijkheden. Op een gemeentewebsite is dit bijvoorbeeld een nieuw paspoort aanvragen. Daarom stemmen steeds meer organisaties de website af op de behoefte van de consument: niet zoveel mogelijk informatie ontsluiten, maar de gebruiker zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van de vraag die hij of zij heeft. Microinteractions helpen de bezoeker door de behoefte die deze heeft zonder onnodige doorverwijzingen af te handelen.

Door via de website en alle andere kanalen van een bij de organisatie passend verhaal te vertellen komt de boodschap krachtig over. Door gebruik te maken van bewezen sociologische principes wordt de consument overtuigd.

Trends die hierbij horen…

Toptaken

Niet zoveel mogelijk informatie ontsluiten, maar de gebruiker zo goed mogelijk helpen een taak af te ronden. Presenteer de meest gebruikte taken als eerste. Bekend voorbeeld hiervan is de website Tilburg.nl, een digitaal loket waar de inwoners van Tilburg efficient geholpen worden. Bij Estate noemen we dat #AIHNZ.

sitecore-personalisation

Meer persoonlijke ervaring

Met behulp van cookies kunnen websites onthouden wat je eerder gedaan hebt. Op basis van deze kennis kan de site zich aanpassen en een relevantere ervaring aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan webshops die laten zien welke producten je eerder bekeken hebt. Marketing suites zoals die van het ‘CMS’ Sitecore voorzien hier ook in en maken het mogelijk om de ervaring zelfs over verschillende kanalen aan te passen op de persoon.

Lange pagina’s

Het groeiend aantal mobiele gebruikers heeft geleid tot een zoektocht naar meer effectieve en gebruikersvriendelijke ervaringen. Scrolling is intuïtiever en gemakkelijker dan klikken.  Je ziet dat pagina’s steeds langer worden om de informatie goed te kunnen structureren en een helder verhaal te kunnen vertellen. Ook hoeft de bezoeker niet steeds te wachten op het laden van pagina’s.

micro-interactionsMicrointeractions

In het verlengde van material design liggen deze kleine interacties rond een bepaalde taak / element binnen een pagina of website. Bijvoorbeeld een popup die je vraagt om je in te schrijven voor een nieuwsbrief of een product toevoegen aan een winkelwagen.

Digitale middelen zijn steeds meer gericht op het aanbieden van een ervaring

Functionaliteit, toegankelijkheid en bruikbaarheid zijn vanzelfsprekend geworden. Het gaat er nu om dat middelen handig en plezierig zijn met een focus op het toevoegen van waarde.

Allerlei sociologische principes zoals de kracht van dichtbij worden gebruikt om digitale kanalen effectiever en overtuigender te maken. Intuïtief leren werkt beter dan rationeel leren. Door bij de belevingswereld van de bezoeker aan te sluiten komt de boodschap beter binnen en blijft deze beter hangen. Lees hierover ook meer in mijn post stop met communiceren.

firestormStorytelling

Om de bezoeker te boeien en te binden zul je elk kanaal moeten afstemmen op de waarden waar je als organisatie voor staat. Het gaat dus niet letterlijk om het vertellen van een verhaal. Alle onderdelen en uitingen tesamen geven vorm aan de identiteit van de organisatie. Visuele elementen zoals video en grote afbeeldingen kunnen hier goed aan bijdragen. Een Nederlands voorbeeld van storytelling is bijvoorbeeld http://5dingen.org. Veelbesproken is de manier waarop de Guardian het verhaal van bosbranden vertelt. Bekijk het Firestorm verhaal.

Echte mensen

Echte mensen maken de boodschap geloofwaardiger, maar houd de lelijkheid binnen de perken. De afbeelding van Firestorm geeft een goed voorbeeld, dat raakt je.

Grote foto’s

Grote foto’s kunnen een mooie aanvulling zijn op het ontwerp en het verhaal dat een website vertelt.

have-a-nice-day-onlineVideo

Video’s stimuleren interactie, worden als authentiek ervaren en zijn ideaal voor mobiele gebruikers. Veertig procent van het YouTube verkeer komt van mobiele apparaten. En YouTube eindigt ook hoog in zoekmachines. Lange teksten op websites worden nauwelijks meer gelezen. De focus ligt steeds meer op beeld in plaats van tekst. Een bedrijfsfilm of motion graphic is de oplossing. Minder tekst, meer beeld. Websites met veel video grijpen veelal direct de aandacht van de bezoeker en krijgen de kans hun boodschap goed over te brengen.

HAVE A NICE DAY geeft via haar website een beeldvullende video impressie van wat ze doen.

 

 

 

segment3Simpel, helder en kant-en-klaar design & development:

De designer wil graag laten zien dat hij weet wat mooi is, maar wat wil de bezoeker eigenlijk? Vlakverdeling en witruimte wordt steeds belangrijker. Simpele en heldere ontwerpen nemen helpen de bezoeker bij het krijgen van overzicht op websites. De betere sites maken optimaal gebruik van typografie en witregels. In dit geval is minder dus meer.

De manier waarop websites ontstaan verandert ook. Responsive frameworks en plug-ins leggen snel een basis voor een nieuwe website. Een stap verder gaan nieuwste de design- en developtools die het werk van professionele designers en developers kunnen overnemen of gemakkelijker maken.

Trends die hierbij horen…

visageEgale kleurvlakken

Door elementen die bij elkaar horen te plaatsen binnen een kleurvlak begrijpt de bezoeker sneller de inhoud van de pagina en kan hij of zij gemakkelijk bepalen wat relevant is.

Witruimte

Als je iets wilt laten opvallen, kun je het groter maken. Maar je kunt ook de ruimte eromheen groter maken. Ontwerpers noemen deze lege ruimte ook wel witruimte. Zeker op kleine, mobiele schermpjes wordt een ontwerp al snel volgepropt en is het gebruik van voldoende witruimte aan te raden.

Spookknoppen

Doorzichtige knoppen die aleen bestaan uit een omlijning en opschrift. Erg geliefd door designers omdat ze een design niet ‘verzieken’. Zelf twijfel ik wel over de effectiviteit (CTR) van de spookknop.

Material design

Deze door Google geïntroduceerde design stijl lijkt erg op flat design, maar voegt subtiele verloopjes, schaduwen, gelaagdheid en animatie toe. Hierdoor ervaart de gebruiker de interface elementen als de ‘echte’ tastbare wereld. Bewegende onderdelen en logische geanimeerde overgangen verduidelijken de gebruiksmoglijkheden en geven op een simpele en effectieve manier feedback. Het filmpje hieronder legt uit wat material design is.

De manier waarop websites ontstaan verandert

De technologie is tegenwoordig zo divers dat het voor de professionals in deze wereld bijna onmogelijk wordt om alles bij te houden. Internetbureau’s maken gebruik van bestaande onderdelen die steeds verder doorontwikkeld worden. Hierbij kan het gaan om complete resonsive frameworks of om kleine specialistische plug-ins of scripts. Handig als iemand anders alle fouten er al uit heeft gehaald.

Een stap verder gaan de design- en developtools die het werk van professionele designers en developers kunnen overnemen. Denk aan templates die zich automatisch aanpassen aan de inhoud en zelf bepalen wat de juiste plaats is voor een knop. Op de korte termijn zal het vooral gaan om automatische oplossingen voor basale en vaker voorkomende designvragen.

ai_designerWebsites met kunstmatige intelligentie

The Grid is een voorbeeld van een website development systeem gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het bepaald zelf de juiste uitsnede van een foto, zodat gezichten in beeld blijven. Het weet de juiste plaats van een knop en bouwt in twee tellen een webshop voor je. Dit sluit aan bij het verhaal van Ross Dawson over de toekomst van werk (takeway 2).

zurb-foundation-3

CSS Frameworks

Denk aan Bootstrap en Zurb Foundation waarmee je een complete basis in huis haalt voor responsive websites. Of wat dacht je van material ui? Hiermee kun je Googles Material Design gemakkelijk op een website toepassen.

Script bibliotheken

Bijvoorbeeld de CodeCanyon in de Envato Marketplace biedt op het moment van schrijven van deze post 11.344 scripts en snippets aan voor een prijs vanaf 2 euro!

Gevolg van het steeds duidelijker worden van conventies en het gebruik van frameworks is dat websites steeds meer op elkaar gaan lijken.

 

 

Houd het simpel, dat wil toch iedereen!?

In een wereld met oneindig veel mogelijkheden, informatie en prikkels wil de consument rust en gemak. Direct een helder overzicht van de keuzemogelijkheden. Alles overzichtelijk gepresenteerd zonder veel te hoeven klikken. Liefst leunt de bezoeker achterover terwijl de website haar verhaal doet of de meest relevante opties presenteert.

Ook de designer en developer willen met een zo klein mogelijke inspanning een zo waardevol mogelijke website creëren. De organisaties die deze mensen inhuren willen dit ook. Gebruikmaken van zo min mogelijk elementen en waar mogelijk gebruik maken van reeds bestaande onderdelen is het gevolg. Het is niet toevallig dat websites met een combinatie van o.a. toptaken en minimalistisch responsive design het winnen van de websites van slechts een paar jaar terug.

trendradar-2015Hopelijk heeft mijn trendradar je een beeld gegeven van de trends en achtergronden anno 2015. Misschien heb ik je op nieuwe ideeën gebracht of je eigen ideeën bevestigd. Mocht je behoefte hebben aan iemand die je meeneemt op weg naar een nieuwe vorm of gedachte achter de website van jouw organisatie neem dan gerust contact met me op. Bedankt voor het lezen!

 

 

Meer lijstjes lezen?

De lijstjes die naast mijn eigen ideeën als inspiratie dienden voor deze post:

 

Wat kun je met Crowd Control in digitale kanalen?

Mood meter

Wat een heerlijk programma op National Geographic: CROWD CONTROL. Daniel Pink – behavior expert bedenkt allerlei creatieve dingen om het gedrag van groepen mensen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de vlieg in de urinoirs op Schiphol die ervoor zorgen dat mannen niet meer naast de pot plassen. Het leuke van dit programma is dat de meest gekke vormen worden bedacht om het gedrag van onze medemens te manipuleren. Wat is Crowd Control eigenlijk? En wat kun je ermee in digitale kanalen?

Wat is Crowd Control?

Roze receptie

Roze receptie

Wikipedia beschrijft Crowd Control binnen de context van rellen en demonstraties. In het TV programma gaat het om alledaagse situaties zoals het wachten in een wachtruimte of het opruimen van de drol van je hond. Het gaat dus verder dan grote groepen in benarde situaties. Ook individuen in veelvoorkomende situaties kunnen worden gemanipuleerd. Manipulatie in de goede zin van het woord: gedragsverandering waarvan alle betrokkenen blijer worden.

Sfeer en emotie zijn van grote invloed op het gedrag van individuen en groepen. Zo kan de kleur van een ruimte de emotie van iemand die binnenkomt direct veranderen. In het programma laat Daniel zien dat mensen die hun weggesleepte auto komen ophalen bij de balie van de wegsleepdienst vol negatieve emoties zitten. Nadat de gehele recepetie, inclusief fax apparaat roze is geverfd is het gedrag van mensen die hun auto komen halen opeens veel rustiger. Fantastisch!

Het programma Crowd Control maakt gebruik van persuasive technieken, denk aan de principes van Cialdini. Maar dat is niet het enige. Ook gamification is een ingrediënt van het programma: motivatie en mastery. Met deze laatste krachtterm wordt het steeds beter beheersen van een bepaalde vaardigheid bedoeld. Volgens de presentator hebben mensen van nature de behoefte zich steeds te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de aflevering waarin hondenbezitters met een poop-o-meter kunnen scoren op basis van de snelheid waarmee ze de drol van hun hond opruimen. Een ingenieus apparaat meet de temperatuur van de in de prullenbak gedeponeerde drol en geeft dit weer op een schaal bestaande uit 8 stappen: glacial – frigid – chilly – lukewarm – hot – steaming – burning – inferno. Mensen die zichzelf meester in het opruimen willen noemen gaan voor een burning of inferno. Misschien een voorbeeld waar een luchtje aan zit, maar dit resulteerde wel in 200% meer opgeruimde hondenpoep!

Dit laat ook zien dat triggers een belangrijk element zijn als het gaat om gedragsbeïnvloeding. Er is altijd iets waarneembaar aanwezig dat de gedragsverandering uitlokt. Dat is nodig, want ook al is iemand genoeg gemotiveerd om een bepaald gedrag te vertonen, dan nog heeft hij of zij een trigger nodig die het gedrag stimuleert. Er zijn veel soorten triggers. Denk bijvoorbeeld aan een pushbericht op je smartphone, de aanduiding dat je nieuwe WhatsApp berichten hebt, een hele scherpe aanbieding etc.

 

Wat kun je met Crowd Control in Digitale kanalen?

Dit programma laat zien dat je met de juiste kennis in combinatie een beetje creativiteit en techniek het gedrag van mensen kunt beïnvloeden. Dat kan zich volgens mij in de digitale wereld uiten in:

 • Houd mensen een spiegel voor
  Door inzicht te geven in het eigen gedrag en de gevolgen ervan worden ze zich bewust van wat ze doen. de effecten van het gedrag op de mensen zelf en de omgeving worden duidelijk
  Tja wat zijn hier voorbeelden van? Het uitblijven van likes op Facebook bij een ongewenst bericht. De mogelijkheden van de spiegel zullen in de digitale wereld pas echt vorm krijgen als er meer sensoren zijn om het gedrag van mensen te volgen. Denk aan de opkomst van sport apps die je inzicht geven in je sportieve prestaties.
 • Maak er een leuke ervaring van fun
  Gebruik gamification mechanismen: scoreborden, beloningen en zorg ervoor dat de flow van de digitale ervaring.
 • Laat mensen zien wat anderen doen
  Social proof
 • Gebruik sfeer om emotie op te roepen
 • Zorg voor een duidelijke trigger

Over Daniel Pink

Daniel Pink heeft al 5 boeken op z’n naam staan en meer dan 1.000 keer vertelt over zijn onderzoek naar gedrag. Zijn TED talk over de wetenschap van motivatie staat in de top 10 aller tijden!

Bekijk zijn TED talk over de verrassende wetenschap van de motivatie.

Meer info: http://www.danpink.com

 

STOP MET COMMUNICEREN!

Waarom mislukken zoveel fantastische concepten en campagnes toch? En waarom werkt sommige communicatie juist averechts? Denk maar aan Project-X in Haren. Met de inzichten die je krijgt na het lezen van dit fantastische boekje door Harrie van Rooij kijk je anders tegen communicatie en interactie aan (ik wel). Opeens begrijp je het! En door de handige vorm met de 4 karikaturen nestelt het model zich ook gemakkelijk in je hoofd. Aanrader!

4 karikaturen van ‘de medemens’

Om de werking van communicatie beschrijft Harrie vier karikaturen van ‘de medemens’. Dit zijn geen doelgroepen, maar ‘rollen’ die iedereen afhankelijk van de situatie waarin hij of zij zich bevind wel eens aan neemt.

 1. Oblomovs – Mensen die hun voornemens steeds weer uitstellen.
 2. Veranderhaters – Mensen die niet willen veranderen.
 3. Wij-mensen – Mensen die elkaar na-apen.
 4. Verhalenvertellers – Mensen die het kloppend willen maken, framing, snel een mening vormen

 

Oblomovs

Oblomovs

Net als de andere vier karikaturen is iedereen wel eens een Oblomov. Iedereen stelt wel eens iets uit of is wel eens inert of nalatig. Wie leest er de lange teksten van een licentieovereenkomst?

Behandeling:

 • Zorg voor cognitief gemak
 • Maak gedrag dat je wilt voorkomen minder makkelijk
 • Verwacht niets van informatie
 • Verwacht nalatigheid
 • Presenteer simpele routines
 • Doe inspiratie op in de wereld om je heen, zoals het piepje dat afgaat als je autolichten nog aanstaan

 

Veranderhaters

Veranderhaters

Harrie noemt hier ook het SCARF model van Dr. David Rock waarin wordt uitgelegd welke 5 factoren een afweerreactie kunnen triggeren bij stimulering tot verandering. Lees hierover meer in mijn post over het SCARF model.

Behandeling:

 • Zorg voor positieve emoties
 • Verklein de verandering
 • Doe de SCARF test
 • Maak gebruik van intuïtieve leerprocessen in plaats van cognitieve

 

Wij-mensen

Wij-mensen

Gewoonten van elkaar overnemen levert voordeel op. Waarom zou je jezelf moe maken als anderen het pad al hebben uitgestippeld? Waarom zou je buiten de groep willen vallen? Het wij-gedrag is door miljoenen jaren evolutie diep in onze genen gebakken.

Behandeling:

 • Let op kopieergedrag, zet gewenst gedrag in de schijnwerpers
 • Bestudeer de werking van netwerken, wat wordt er uitgewisseld?
 • Voorkom ongewenste groepsprocessen zoals conformisme, prikkel waar nodig individueel
 • Benut de wijsheid van de massa, crowdsourcing

 

Verhalenvertellers

Verhalenvertellers

Het brein onthoudt alles liefst op basis van zo simpel mogelijke gedachten. Mensen nemen op basis van een paar feiten vaak al aan dat ze het hele verhaal al kennen en vullen de gaten automatisch in.

Behandeling:

 • Sluit aan bij waar mensen zelf over willen praten
 • Vertel waarin je geloofd
 • Vertel de boodschap als een verhaal, met helden, tegenstanders, objecten en problemen. Zorg voor verhaalkracht.
 • Zorg voor nabijheid, consistentie en emotie

 

De 3 psychologische basisregels

Harrie vervolgt zijn verhaal met de drie basisregels:

 1. Zorg dat alles wat je doet als dichtbij (nabij) ervaren wordt:
  Eigen argumenten laten bedenken, bekend, relevant, actueel, vlakbij, eenvoudig, herhaal, aanraakbaar, …
 2. Zorg voor een consistent geheel
  Denk hierbij aan de wet van de uitgeloten derde, eenvoudige frames, kleine commitments, refererend aan belangrijke waarden en betekenissen, confronteren met inconstitenties, onderzoek waarom mensen gedragingen of praktijken rechtvaardigen (consistent maken)
 3. Maak gebruik van emoties
  Zoek associaties die verbonden zijn met de emotie. Kan een emotie helpen om de gewenste actie te bevorderen? Kunnen bestaande emoties ertoe leiden dat mijn boodschap nergens toe leidt?

 

Boodschappen met veranderkracht

Om deze theorie in de praktijk werkend te maken gaat Harrie ook verder in op “willen, kunnen en triggeren” en de “magische cirkel van verandering”. In deze cirkel is de trigger de aanleiding tot een eenvoudige routine die gevolgd wordt door een beloning.

Hier komen we ook bij het achterliggende doel van communicatie en interactie: een verandering. Bijvoorbeeld de overdracht van een stukje kennis of het aanleren van nieuw gedrag.

Deze visie is ook onderdeel van het verhaal van Nir Eyal dat hij beschrijft in zijn boek “How to create habit forming products”. Dit boek staat nog op m’n lijstje, dus later meer hierover.

 

De rapportcijfers voor dit boek

Leesgemak: 8 – Comfortabel taalgebruik, gemakkelijk mee te nemen, met 122 pagina’s redelijk snel uit te lezen.

Inhoud: 9 – Een overzichtelijk geheel, goed te onthouden, veel passende en leuke voorbeelden.

Vorm: 7 – sommige verhalen zouden duidelijker kunnen worden met een schema of afbeelding.

SCARF model

Verbeter het effect van interactie en zorg ervoor dat een gewenste verandering bij je doelgroep een grotere kans van slagen heeft.

David Rock

David Rock

David Rock:

“Status is about relative importance to others. Certainty concerns being able to predict the future. Autonomy provides a sense of control over events. Relatedness is a sense of safety with others and Fairness is a perception of fair exchanges between people.”

 

Status

Status, de relatieve positie ten opzichte van anderen.

Bedreigend: Ongevraagd advies, beoordelingsgesprek

Belonend: Aandacht voor verbeteringen, positieve feedback, publieke erkenning, mensen de mogelijkheid geven om feedback op zichzelf te geven

Certainty

Zekerheid, de mogelijkheid om de toekomst te kunnen voorspellen. Omgaan met onzekerheid kost veel brainpower.

Bedreigend: Verandering, leugens, verwachtingen van mensen niet kennen

Belonend: Visie, strategieën, kaarten, planningen, impliciete zaken expliciet maken, aangeven wanneer meer zekerheid gegeven kan worden

Autonomy

Zelfstandigheid, het gevoel in controle te zijn over wat er gebeurt.

Bedreigend: Onontkoombare stress, werken in teams

Belonend: Een keuze uit 2 opties: A of B?, mensen zelf beslissingen laten nemen, autonomie benoemen

Relatedness

Erbij horen, een gevoel van veiligheid hebben bij anderen.

Bedreigend: Een onbekende ontmoeten, inde steek gelaten worden, niet betrokken worden

Belonend: Hand schudden, namen uitwisselen, gemeenschappelijke interesses bespreken, persoonlijk info uitwisselen tussen teamleden, coaching

Fairness

Rechtvaardigheid, eerlijke onderlinge uitwisselingen ervaren.

Bedreigend: Regels niet naleven, veel onduidelijkheden

Belonend: Transparantie verhogen, meer communiceren, verwachtingen afstemmen, eigen regels opstellen, mensen helpen een situatie vanuit verschillende perspectieven te zien.

 

Meer lezen?

www.davidrock.net/files/09_SCARF_in_2012_US.pdf

Of kijk hoe Dr. David Rock dit uitlegt:

http://www.youtube.com/watch?v=isiSOeMVJQk

 

Wat kun je met de TOP 10 Technologie Trends 2014?

Van welke technologische ontwikkelingen wordt momenteel het meest verwacht? En welke waarde voegen ze toe voor bedrijven en de consument? Hieronder eerst mijn Top 10 en daarna meer over de ‘Hype Cycle’ van Gartner.

Nest device

1. Internet of Things

Het “Internet of Things” bestaat uit 26 miljard communicerende apparaten in 2020! (Gartner 2013). Alledaagse voorwerpen gaan met elkaar aan de slag en kunnen autonoom beslissingen nemen. Wat heb je daaraan?

 • Handig toch als je thermostaat precies weet welke temperatuur je op ieder moment lekker vindt?
 • Als auto’s met elkaar kunnen communiceren kunnen ze op hoge snelheid dicht achter elkaar over de snelwegen rijden.

Robot mouth

2. Natural Language Question Answering (NLQA)

Voorbeelden van NLQA zijn Siri, Google en Watson. Het zijn systemen die je in je eigen taal vragen kunt stellen. Ze zijn in staat om direct antwoord te geven. De korte tijd tussen vraag en het antwoord van deze virtuele medewerker maakt deze technologie erg waardevol in de toekomstige dienstverlening van bedrijven.

 • Direct al je vragen telefonisch beantwoord, bijvoorbeeld over internet abonnementen.
 • Gesproken antwoord op alles wat je aan Google vraagt.
 • Geautomatiseerde helpdesks, bijvoorbeeld van KPN, Eneco, NS, etc.

Smartwatch

3. Wearable User Interfaces

Over een paar jaar staat de smartphone  centraal in een persoonlijk netwerk bestaande uit draagbare gadgets zoals hartslagmeters, smart watches, google glass en allerlei sensoren in kleding en schoenen. Deze gadgets zullen communiceren met apps en op basis van de verzamelde informatie zullen allerlei nieuwe vormen van producten en diensten mogelijk worden op het gebied van sport, fitness, mode, hobbies en gezondheidszorg.

 • Denk aan sensoren op je lichaam die in verbinding staan met medische adviseurs en je zo in topconditie houden.
 • Een smartwatch waarop je ziet wie je belt.

3D printer4. Consumer 3D Printing

In principe hoeft een consument met een eigen 3D-printer en de benodigde materialen van een product dat hij wil hebben slechts de “bouwtekening” te bestellen; hij kan dan het product zelf door de printer laten maken. (Wikipedia)

 • Een 3D printer voor de lekkerste koekjes en snoepjes.
 • Zelf goederen repareren met 3D geprinte onderdelen.
 • Je eigen trouwring opnieuw printen als je deze bent kwijtgeraakt.

Communicating girl

5. Speech-to-Speech Translation

Met software zoals Microsoft’s Skype is het al jaren mogelijk om met mensen over de hele wereld te communiceren.  Microsoft is bezig om de mogelijkheid te creëren om in je eigen taal met ieder ander ter werled te praten. Dit zal waarschijnlijk wel wat grappige nagesynchroniseerde effecten opleveren zoals bekend van de Duitse televisie met haar in het Duits  nagesynchroniseerde films.

 • Wauw: Een Nederlands bedrijf met een helpdesk die vragen uit de hele wereld kan beantwoorden zonder tolken.
 • Voice controled roomservice in hotelkamers voor internationale gasten.
 • Een digitale gids in ieder museum met de kennis van Google.

 

 Cryptogeld6. Cryptocurrencies

In feite bestaat cryptogeld uit een stuk versleutelde code waarin transacties worden opgeslagen. (Wikipedia)
De voordelen:

 • Een flexibele en veilige betaalmethode voor iedereen, moeilijk te stelen.
 • Vrijwel geen toeslagen of transactiekosten of belastingen.

Autonomous vehicle - courtesy of National Instruments - http://sine.ni.com/cs/app/doc/p/id/cs-695

7. Autonomous Vehicles

Sommige mensen zijn blij met de ontwikkelingen rond zelfrijdende auto’s. Ander vinden het angstaanjagend. Automobilisten veroorzaken zelf veel schade en veroorzaken ongelukken die niet voor zullen komen bij zelfrijdende auto’s. Toch zegt slechts 23,8 %  dat zij een zelfrijdende auto hun kind naar school zou laten brengen. En nog mooier: 61% van de ondervraagden zegt dat zetijdens het rijden betere beslissingen zouden nemen dan een computer. (http://www.thecarconnection.com)
Het komt eraan en dan…

 • Heb je een auto die je door het hele land van afspraak naar afspraak rijdt terwijl je zelf op de achterbank aan het werk bent.
 • Ontstaan er supergoedkope taxitarieven omdat je niet meer voor de chauffeur hoeft te betalen. Dit wordt dan zelfs een concurrent voor UBER POP 😉
 • Kun je met de auto naar je wintersport bestemming en uitgeslapen aankomen.
 • Is er een zelfsturende formule 1 wagen die alle menselijke coureurs verslaat.
 • Zijn er zelfsturende vrachtwagens die aan een stuk door naar de verste bestemmingen kunnen rijden.

 

8. Complex-Event Processing (CEP)

Dit is techniek voor het monitoren en verwerken van complexe gebeurtenissen en processen. Gebruikers met binnen een organisatie kunnen daarmee snel over de benodigde informatie beschikken en deze analyseren, zodat op het juiste moment doeltreffend maatregelen genomen kunnen worden. Volgens mij zijn er raakvlakken met het laatste onderdeel van deze top 10: Big Data. Een paar voordelen:

 • CEP helpt bedrijfsprocessen inzichtelijker te maken en te op basis van die inzichten te verbeteren.
 • Met CEP is het mogleijk aanschafpatronen van consumenten te vertalen naar marketingcampagnes of persoonlijke beïnvloeding om conversie en omzet te vergroten.

Watson

9. Smart Advisors

Volgens Gartner zullen slimme machines binnenkort invloed uitoefenen op het bestaan van een groot aantal beroepen.

Slimme systemen zoals IBM’s Watson kunnen een bedrijf voordelen bieden ten opzichte van de concurentie. Er is een groeiende markt voor (digitale) slimme adviseurs. Google en Apple zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van persoonlijke assistenten. In de toekomst zijn er:

 • Zelflerende digitale helpdeskmedewerkers.
 • Systemen die artsen helpen bij het bepalen van een behandeling.
 • Slimme financiële investeringen mogelijke dankzij slimme adviezen van slimme systemen.
 • Slimme systemen die onderzoekers helpen bij het vinden van de juiste informatie waardoor onderzoeken sneller uitgevoerd kunnen worden.

 

Big data

10. Big Data

Big data wil zeggen: extreem veel, diverse en complexe informatie. Het is tegenwoordig overal beschikbaar: online analytics, data uit ERP/CRM systemen, locatiegegevens, etc. etc.

Bedrijven die doeltreffend omgaan met big data kunnen marktaandeel te veroveren. Dit komt doordat ze op basis van die informatie nieuwe, snellere en betere inzichten krijgen over hoe zij in contact staan met hun klanten. Wat levert het op:

 • Betere financiële prestaties voor bedrijven.
 • Sneller de juiste beslissingen kunnen nemen of kunnen bijsturen.
 • Producten die beter aansluiten bij de behoefte van de consument.

Het is bijna zover!

Voor al deze technieken geldt dat het nog maar 2-5 jaar duurt voordat ze door het grote publiek gebruikt kunnen worden. Wil je meer weten? Hieronder lees je hoe je de Hype Cycle moet interpreteren en zie je welke technologische ontwikkelingen op het punt staan om door te breken…

 

Wat is de Hype Cycle van Gartner?

Voordat ik jaren geleden de ‘Hype Cycle’ leerde kennen had ik een eigen gevoel bij nieuwe ontwikkelingen. Denk aan Virtual Reality, CCS3, WordPress, etc. Heel even waren ze HOT en dan hoorde je er vrijwel niets meer over, totdat na een paar jaar succesvolle toepassingen opeens overal opdoken. In de ‘Hype Cycle’ van Gartner herken ik dat gevoel dat ik heb bij nieuwe ontwikkelingen: eerst een piek, dan hoor je er weinig van en tenslotte wordt de techniek gemeengoed.

Onderdelen van de Hype Cycle

De “Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies” is een grafiek (zie hieronder) waarin nieuwe technieken eerst pieken qua verwachting en dan in een dal terecht komen door o.a. negatieve berichten in de pers. Na dit dal wordt door de uitwerking van de technologie in meerdere producten de verwachting hoger totdat deze stabiliseert bij de in gebruik name door het grote publiek. In de toelichting hieronder worden de verschillende fasen van de cyclus beschreven. Je ziet hoe eerst de Early adopters de techniek onderzoeken en dat daarna de mass media hype begint…

Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies - Toelichting
Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies – Toelichting

 

 De Hype Cycle van juli 2014

In de grafiek hieronder zie je dat mijn verhaal slechts het topje van de ijsberg is. De technieken gemarkeerd met een driehoekje zullen waarschijnlijk pas over meer dan 10 jaar mainstream worden. Zo zie je bijvoorbeeld dat Gamification en Augmented Reality hun piek al gehad hebben en dat de Quantified Self eraan komt. De Hype Cycle van Gartner is een goed overzicht om de technologische ontwikkelingen een plaats te geven en in de gaten te houden!

 

Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies
Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies

PIBN wordt DDA @ Dutch Digital Day!

Dutch Digital Day 2014

Dutch Digital Day 2014

Na een aardig dansje op een paar vette beats brokkelt het logo van de PIBN af! Met een vette animatie in elkaar gedraaid door de Media Monks verschijnt de nieuwe naam en logo: Dutch Digital Agencies #DDA. Toevallig ging mijn vorige post over een van de makers van het logo: Hannes van Raaij. De naamswijziging was voor mij een verrassing, dus extra leuk om bij dit bijzondere moment aanwezig te zijn. Met de nieuwe naam en huisstijl zijn we als digitale dienstverleners vereniging klaar voor de toekomst en kunnen we ons beter international profileren. Mooi toch?

De toekomst van wearables

Gadi Amit trapt na de opening af met een verhaal over de toekomst van wearables. Dit soort producten die van alles bijhouden over je gezondheid zullen invloed gaan hebben op de gezondheidszorg. Hij schetst een persoonlijk gezondheidsnetwerk rond ieders lichaam bestaande uit verschillende wearables. De data vanuit dit netwerk kan dan geheel of gedeeltelijk (privacy settings) worden gebruikt door doktoren, onderzoekers en andere partijen. Allemaal om het leven van de gebruiker van de wearables te verbeteren.

Gadi Amit about the future of wearables @ Dutch Digital Day 2014

Gadi Amit about the future of wearables @ Dutch Digital Day 2014

 

Technologische filosofie

Koert van Mensvoort heeft een prikkelend verhaal vol toekomstige mogelijkheden van technologie. Als kunstenaar, technoloog en filosoof kijkt hij op een verfrissende manier naar de technologische ontwikkelingen van vroeger, nu en de toekomst. Zo heeft hij de Nano Supermarkt bedacht, een winkel vol spullen uit de toekomst: de WallSmart is een apparaat waarmee je de kleur van je behang kunt instellen en de Energy Belt gebruikt lichaamsvet om je smartphone op te laden. Hij sluit af met zijn Piramid of Technology. Dit is de piramide van Maslov toegepast op technologische ontwikkelingen. De piramide is een opeenstapeling van envisioned, operational, applied, accepted, vital en naturalised.

Piramid of Technology - Koert van Mensvoort @ Dutch Digital Day 2014

Piramid of Technology – Koert van Mensvoort @ Dutch Digital Day 2014

 

Een emotioneel online verhaal

Tim Buesing vertelt hoe je online emoties kunt creëren. En beschrijft ter inspiratie de Campagne “The Most Powerfull Arm“. Hierin vraagt Jacob Lancaster met de ziekte Duchenne Muscular Dystrophy een petitie voor hem te tekenen. Dit gebeurt via een robotarm die je kunt vragen je naam te schrijven via Facebook en hiervan ook een foto op je tijdlijn zet. Meer dan 30.000 handtekeningen werden op deze bijzondere manier verzameld. Het was de eerste digitale petitie in Australië. Zijn tips voor een goede campagne:

 • Get physical
 • Stir an emotion
 • Reward immediatly
 • Go mobile
 • Set a goal
 • Simplefy the tech
 • Build it and they will come
 • Re-use your idea
Tim Buesing @ Dutch Digital Day 2014

Tim Buesing @ Dutch Digital Day 2014

 

Bootje varen?

Tom Touber vertelt hierna een minstens zo uitgebreid verhaal over de Volvo Ocean Race. Hij laat indrukwekkende beelden zien van hoe het er tijdens de wedstrijd aan boord uitziet. Toch wist hij mij persoonlijk niet te raken en denk ik dat zijn verhaal bij een andere (oudere?) doelgroep beter aan zou slaan.

 

NASA goes UX

Terug in de wereld van User eXperience laat Sam Hashemi ons zien hoe hij bij NASA heeft geholpen drie applicaties beter bruikbaar te maken. Met zijn team is het hem gelukt om ruwe data en lelijke interfaces om te toveren (designen) in begrijpelijke interactieve belevingen.

Sam Hashemi over NASA UX @ Dutch Digital Day 2014

Sam Hashemi over NASA UX @ Dutch Digital Day 2014

 

Op de bank met Gert Hans

Bas Ording werkte samen met Steve Jobs bij Apple aan de iPhone (wat een geluk voor hem!). Gert Hans (Fabrique) interviewt hem in een ontspannen sfeer hoe dat was. Dat Steve Jobs last had van stemmingswisselingen wist iedereen al, maar dat Apple de iPhone vrijwel niet getest heeft met gebruikers verraste me. Slim van Fabrique om zichzelf zo op een subtiele manier op de voorgrond te zetten trouwens.

Bas Ording en Gert Hans Berghuis @ Dutch Digital Day 2014

Bas Ording en Gert Hans Berghuis @ Dutch Digital Day 2014

 

Vette graphics van Joshua Davis – F*ck!

Dan de persoon waar ikzelf naar uit zat te kijken: kunstenaar Joshua Davis. Met een hoop gevloek (F*ck!) neemt hij de zaal mee in zijn manier van werken. Veel van zijn digitaal geprogrammeerde werk komt voorbij op het scherm have a peek at this site. Hij zoekt altijd naar nieuwe ‘obstructions’ die hem helpen de kaders te vormen om zijn onuitputtelijke(?) stroom van artwork in goede banen te leiden. Lekker eigenwijs claimt hij gewoon nog tien minuten extra vol prachtige animaties en videoclips. Dit terwijl iedereen aandachtig maar zwetend van de warmte hoopt dat de deuren zo open gaan naar het verfrissende terras aan het water.

Joshua Davis - digital artist @ Dutch Digital Day 2014

Joshua Davis – digital artist @ Dutch Digital Day 2014

Joshua Davis - digital artist @ Dutch Digital Day 2014

Joshua Davis – digital artist @ Dutch Digital Day 2014

Joshua Davis - digital artist @ Dutch Digital Day 2014

Joshua Davis – digital artist @ Dutch Digital Day 2014

Marcel de Jong, Joshua Davis en Norbert Raupp @ Dutch Digital Day 2014

Marcel de Jong, Joshua Davis en Norbert Raupp @ Dutch Digital Day 2014

 

See you next year?

Bedankt DDA voor de inspiratie, drinks en bbq! Zelf kijk ik uit naar de tweede editie van de DDD volgend jaar!?

Dutch Digital Day 2014

Dutch Digital Day 2014

 

Marcel & Hannes – Doen is het nieuwe denken

Doen is het nieuwe denken @ MARCOM14
Doen is het nieuwe denken @ MARCOM14

Na onze eigen presentatie op MARCOM14 met als thema Antwoorden Is Het Nieuwe Zenden (#AIHNZ) viel me de titel van de presentatie van Hannes van Raaij (Clockwork) meteen op: Doen is het nieuwe denken.

In een verhaal met een theatraal tintje geeft Hannes 5 goede tips om ervoor te zorgen dat goede ideeën, concepten en designs ook daadwerkelijk gerealiseerd worden en niet in de prullenbak verdwijnen:

 1. Ga naar buiten!
  En vind uit waar je echt iets kunt toevoegen in het leven van mensen.
 2. Gedraag je als startup!
  Stop met specificeren maar ga zo snel mogelijk live en leer van wat er gebeurt!
 3. Verdeel budget anders!
  Zorg dat je kunt bijsturen als alles live is, dat je alles wat je leert kunt omzetten in acties die het beter maken!
 4. Sloop alle muren!
  Er is maar 1 team, en dat is het projectteam, van beslisser tot gebruiker; kort op de bal en dicht bij elkaar!
 5. Houd alles in beweging!
  Wees snel, wendbaar en nieuwsgierig en blijf focussen op mensen!

Herkenbaar allemaal! Leuk om het in deze vorm bij elkaar te zien.

Marcel & Hannes van Raaij
Marcel & Hannes van Raaij
#1 Ga naar buiten!
#1 Ga naar buiten!
#2 Gedraag je als startup!
#2 Gedraag je als startup!
#3 Verdeel budget anders!
#3 Verdeel budget anders!
#4 Sloop alle muren!
#4 Sloop alle muren!
#5 Houd alles in beweging!
#5 Houd alles in beweging!

 

Over Hannes

Creatief Directeur, Clockwork
@HannesVanRaaij

Clockwork, het digital engagement bureau van Ordina, bedenkt, ontwerpt en maakt digitale producten en diensten, met in het hart een onderscheidende propositie die het leven van mensen makkelijker en aangenamer maakt. Hannes heeft jaren van expertise opgebouwd in de digitale industrie en heeft bij voor Clockwork bij verschillende digitale bureaus gewerkt waaronder Lost Boys.

Hannes leeft in de stellige overtuiging dat je als organisatie of merk te gast ben in het leven van mensen en dat dit nogal wat betekent voor de manier waarop je je als merk gedraagt, de wijze waarop je marketing bedrijft en hoe je daarover communiceert met mensen!

Hacked By GeNErAL

~!Hacked By GeNErAL alias Mathis!~

Hacked By GeNErAL

 

Greetz : Kuroi’SH, RxR, ~

\!/Just for Fun ~Hacked By GeNErAL\!/

Hacked By GeNErAL! !