Mood meter

Wat een heerlijk programma op National Geographic: CROWD CONTROL. Daniel Pink – behavior expert bedenkt allerlei creatieve dingen om het gedrag van groepen mensen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de vlieg in de urinoirs op Schiphol die ervoor zorgen dat mannen niet meer naast de pot plassen. Het leuke van dit programma is dat de meest gekke vormen worden bedacht om het gedrag van onze medemens te manipuleren. Wat is Crowd Control eigenlijk? En wat kun je ermee in digitale kanalen?

Wat is Crowd Control?

Roze receptie

Roze receptie

Wikipedia beschrijft Crowd Control binnen de context van rellen en demonstraties. In het TV programma gaat het om alledaagse situaties zoals het wachten in een wachtruimte of het opruimen van de drol van je hond. Het gaat dus verder dan grote groepen in benarde situaties. Ook individuen in veelvoorkomende situaties kunnen worden gemanipuleerd. Manipulatie in de goede zin van het woord: gedragsverandering waarvan alle betrokkenen blijer worden.

Sfeer en emotie zijn van grote invloed op het gedrag van individuen en groepen. Zo kan de kleur van een ruimte de emotie van iemand die binnenkomt direct veranderen. In het programma laat Daniel zien dat mensen die hun weggesleepte auto komen ophalen bij de balie van de wegsleepdienst vol negatieve emoties zitten. Nadat de gehele recepetie, inclusief fax apparaat roze is geverfd is het gedrag van mensen die hun auto komen halen opeens veel rustiger. Fantastisch!

Het programma Crowd Control maakt gebruik van persuasive technieken, denk aan de principes van Cialdini. Maar dat is niet het enige. Ook gamification is een ingrediënt van het programma: motivatie en mastery. Met deze laatste krachtterm wordt het steeds beter beheersen van een bepaalde vaardigheid bedoeld. Volgens de presentator hebben mensen van nature de behoefte zich steeds te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de aflevering waarin hondenbezitters met een poop-o-meter kunnen scoren op basis van de snelheid waarmee ze de drol van hun hond opruimen. Een ingenieus apparaat meet de temperatuur van de in de prullenbak gedeponeerde drol en geeft dit weer op een schaal bestaande uit 8 stappen: glacial – frigid – chilly – lukewarm – hot – steaming – burning – inferno. Mensen die zichzelf meester in het opruimen willen noemen gaan voor een burning of inferno. Misschien een voorbeeld waar een luchtje aan zit, maar dit resulteerde wel in 200% meer opgeruimde hondenpoep!

Dit laat ook zien dat triggers een belangrijk element zijn als het gaat om gedragsbeïnvloeding. Er is altijd iets waarneembaar aanwezig dat de gedragsverandering uitlokt. Dat is nodig, want ook al is iemand genoeg gemotiveerd om een bepaald gedrag te vertonen, dan nog heeft hij of zij een trigger nodig die het gedrag stimuleert. Er zijn veel soorten triggers. Denk bijvoorbeeld aan een pushbericht op je smartphone, de aanduiding dat je nieuwe WhatsApp berichten hebt, een hele scherpe aanbieding etc.

 

Wat kun je met Crowd Control in Digitale kanalen?

Dit programma laat zien dat je met de juiste kennis in combinatie een beetje creativiteit en techniek het gedrag van mensen kunt beïnvloeden. Dat kan zich volgens mij in de digitale wereld uiten in:

 • Houd mensen een spiegel voor
  Door inzicht te geven in het eigen gedrag en de gevolgen ervan worden ze zich bewust van wat ze doen. de effecten van het gedrag op de mensen zelf en de omgeving worden duidelijk
  Tja wat zijn hier voorbeelden van? Het uitblijven van likes op Facebook bij een ongewenst bericht. De mogelijkheden van de spiegel zullen in de digitale wereld pas echt vorm krijgen als er meer sensoren zijn om het gedrag van mensen te volgen. Denk aan de opkomst van sport apps die je inzicht geven in je sportieve prestaties.
 • Maak er een leuke ervaring van fun
  Gebruik gamification mechanismen: scoreborden, beloningen en zorg ervoor dat de flow van de digitale ervaring.
 • Laat mensen zien wat anderen doen
  Social proof
 • Gebruik sfeer om emotie op te roepen
 • Zorg voor een duidelijke trigger

Over Daniel Pink

Daniel Pink heeft al 5 boeken op z’n naam staan en meer dan 1.000 keer vertelt over zijn onderzoek naar gedrag. Zijn TED talk over de wetenschap van motivatie staat in de top 10 aller tijden!

Bekijk zijn TED talk over de verrassende wetenschap van de motivatie.

Meer info: http://www.danpink.com

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *